Инженеринг – проектиране и строителство на жилищен комплекс „Лабиринт” – гр. Варна

Концепцията на жилищния комплекс е подчинена на идеята за Меандъра – разпространен още от древността геометричен орнамент във вид на линии, пречупващи се под прав ъгъл и многократно повтарящи се в ред. Абстрактен в същността си, орнаментът придава характерен геометричен акцент и въздействие, стои еднакво добре в графичен и пластичен (триизмерен) вид. Символизира законите на природата, нейната цикличност и възпроизводство. Меандърът е елемент, който се използва периодично през епохите – през римската, византийската, класицизма, викторианската, Ар деко. Вдъхновението от силното въздействие на Меандъра е проектирано в разпознаваем и запомнящ се жилищен комплекс, подчинен на яснотата и чистотата на геометричната форма. Всички апартаменти имат благоприятно изложение. Само 18% от фасадните стени са изложени на север. Всяко друго градоустройствено решение би увеличило многократно процента на жилищата със северно, североизточно и северозападно изложение.

 

Жилищен комплекс „Лабиринт” е съвременен архитектурен ансамбъл от шест сгради, всяка с по девет надземни етажа, обединени в богата паркова среда с добре обмислена и организирана инфраструктура. Декоративната водна площ в центъра на композицията е продължение на идеята за уникалния природен феномен – Меандър. Жилищният комплекс е разположен в парцел с площ от 12 145 кв. м, от които са застроени под 20%. Останалата част е предназначена за озеленяване, детски площадки и зони за почивка с водни площи. Жилищен комплекс „Лабиринт” се състои от 239 апартамента, предимно с две и три спални. Всички апартаменти са с чиста правоъгълна функционалната схема, отговаряща максимално на съвременните изисквания за обитаване.

 

Паркирането в комплекса е осигурено по периферията на имота и в подземен паркинг, за да се осигури комфорт на обитаване в зоните за рекреация. В комплекса са разположени общо 334 паркоместа, 200 от които в подземния паркинг.

Постигнат е съвременен дизайн на сградите с достъпни материали и форми. Материалите по фасадите са структурна мазилка на Weber, HPL плоскости с дървесен декор на Fundermax, PVC дограма на REHAU система SYNEGO и стоманени парапети.

 

СПЕЦИАЛНА НАГРАДА в категория „Жилищни комплекси от многофамилни сгради” на Национален конкурс „Сграда на годината 2018”.

Когато #ВКЪЩИ означава цял жилищен комплекс! #LABYRINTH | Варна, ул. „Академик Андрей Сахаров“ 9

 

Каталог

www.labyrinth.bg