Предстоящи СМР на обект в гр. София, бул. “Цар Освободител” № 6 и ул. „Г. Бенковски” № 3

Най-красивата сграда на жълтите павета – бившата централа на ДЗИ на бул. „Цар Освободител“ в сърцето на София се превърна в корпоративен офис на „Хидрострой“ АД.

Автори на монументалната постройка са Георги Фингов, Никола Юруков и Димо Ничев. Дело на същото проектантско трио са и други емблематични сгради в столицата, като бившата Софийска банка на ул. „Московска” и Българската търговска банка.

Строежът на сградата на Чиновническото кооперативно спестовно застрахователно дружество започва през есента на 1914 г. Тогава Андрей Ляпчев, Кирил Попов, Тодор Влайков и други именити българи, решават да изградят внушителна сграда, в която да се помещава застрахователното дружество. Строителството продължава цели 12 години и е завършено през 1926 г.

Сградата се състои от шест етажа и подпокривнно помещение. Разполага със сутерен, партер с парични салони, шест етажа за офис площи и обща застроена площ от 10 620 кв. м. Високата постройка завършва с осемстенен купол.

С уникалната си скулптурна композиция от три фигури, несъмнено той е най-ценният елемент в тази сграда. Видният скулптор Иван Лазаров поверява изпълнението на творбата на Тодор Делирадев. Скулптурата е направена от бял врачански мрамор. Фасадата и цялостният облик на зданието са решени в стил късен сецесион, повилян от съвременната класика.

След 9 септември 1944 г. сградата е национализирана, а върху застраховането е наложено държавен монопол. След приватизацията на ДЗИ сградата става собственост на Емил Кюлев.

Новият собственик е инвестиционна компания „Мавели“, част от корпоративното семейство на „Хидрострой“, а обликът на сградата ще бъде напълно съхранен, като част от недвижимото културно наследство.

Офис София

гр. София,
бул. Цар Освободител 6

02 843 50 11

02 846 81 75

office.sf@hydrostroy.com

Офис Варна

гр. Варна,
бул. Сливница 201

052 733 333

052 737 777

office@hydrostroy.com

Офис Бургас

гр. Бургас,
Промишлена зона Юг,
ул. Търговска 15

056 840 205

02 846 81 75

office@patstroyburgas.com

Офис Скопие

Офис Скопие

 

Северна Македония,
гр. Скопие,
ул. Йордан Миялков 34

 

office.mk@hydrostroy.com