Група от студенти от Техническия университет от Щутгарт е посетила участъка от Ябланица до пътен възел „Боаза” на магистрала „Хемус”, която в момента се изгражда от „Хидрострой”. Всички те са бакалаври по инженерство и са в страната ни със свои преподаватели, една от които е българката Лейла Шакър.

Студентите са на посещение в България за три дни и са проявили интерес към обекта от „Хемус”. Там са наблюдавали организацията на работа, съоръженията и т.н.

Малко след посещението им е имало планирани взривни работи, които те са успели да наблюдават.

Голямо вълнение е предизвикала и възможността да се изкачат по стълбата на една от асфалтовите бази.

Групата е продължила към Гложенския манастир, а утре предстои да направят и обиколки из София.

Отсечката от Ябланица до пътен възел „Боаза” се очаква да бъде завършена през март 2020 г.

„Хемус” ще свързва София с Варна и ще дублира първокласните пътища Е70 от Варна до Шумен, Е772 от Шумен до Ябланица и Е83 от Ябланица до София. Към момента в експлоатация са участъците от София до Ябланица и от с. Белокопитово до Варна с обща дължина от около 170 км. Неизградената част започва от гр. Ябланица, Ловешка област, от запад и завършва при с. Белокопитово, Шуменска област, на изток. Тя ще свърже вече изградените участъци в западния и източния й край и няколко големи града – Плевен, Ловеч, Велико Търново, Търговище и Шумен. АМ „Хемус“ ще бъде източно-западната връзка в Северна България и с пристанище Варна, което е ключово място за търговия с Украйна, Русия, Турция и Близкия Изток.

©материал и снимки: в. „24 часа”